månadsarkiv: april 2014

Otålighet, trötthet…

Mor känner sig trött och otålig. Oron  och ovetskapen över hur det ska bli, dagsverken och ansvaret över barnen tär på henne.  Beslutar sig för att ta sig till Krånge , för att gå till doktorn.

Brev nr :16.                                         Fredag i juli –     1946.

Till lilla kära pappa !

Undrar just hur du har det i kväll?   Vi mår bra.   Jag var till krånge  på onsdag. Men doktorn var sjuk , så jag fick inte höra hur sänkan kan vara. När jag  kom till Östansjö mötte jag mormor, hon var på väg hit, så nu är hon hos oss. Hon hälsar så mycket till dig.                        Jag är inte sjuk, men jag är så trött och nere det är ju en värme som ingen kan tåla.  Om det vore längre fram så vi finge snart vänta dig..  Jag är så orolig, det känns så besvärligt allting. I morron ska Hans på Eden, vi har glömt  medicin till dig. Det blev underligt genom att jag låg några dagar.  Hoppas vi får höra nånting från dej i morrn lilla gubben min. Det blir nog inte så jag kommer ner, jag känner mig så skakis. Ingenting har jag att skriva om, så jag måste sluta,  med många kära hälsningar från oss alla, och från din Ada.

 

Brev igen …

Det kom ett brev igen med nästa postväska. Jan – Ola och jag hjälper mor med att hämta postväskorna den här veckan.  Det är mors postvecka, men hon är på dagsverke. Tre dar i veckan går vi 5 km. till Östansjö där postbilen lämnar väskorna.

Brev nr. 15.        Ö- åsen den 28 juni  46 .                               Kära Ada !

Ska skriva några rader igen !   Hoppas ni mår bra.   Jag mår bra. Till veckan ska  jag försöka få permis nå dagar om det går. Märkvärdigt nog är jag mindre andfådd nu än före bränningen. Fortsätter det så här går det kanske bra. Det är omöjligt att skriva, jag satte mig ner vid bordet i hörnet, du vet. Trodde det skulle vara lugnt, men det blev kö här, så det går inte.

Jag fick brev från Hans i dag. men jag förstod inte vad han menade om Jack.  Han nämnde en Jonasson på Rishålla som skulle ha Jack.  Men så skulle Jack till Tågsjöberg. och en Jonasson skulle hämta honom där. Det fattade jag inte, men sak samma, bara ni fått pengar. Och skicka mig ingenting, utnyttja dem till vad ni önskar och är i mest behov av såsom kläder.

Kära Hälsningar från    Johan.   Hälsa och tacka   Hans för brevet.        Hälsa även Jan _Ola och Anna Greta.

Efter Bränningen …

Den här sommaren, med mitt första sommarlov blev annorlunda.  Far har inte fått  nån fler permission efter bränningen. Han känner sig lite piggare.  Längtar hem.  Mor går som vanligt i dagsverke ,  för att få ihop pengar att skicka till far och mat på bordet som hon säger. Jag och Jan-Ola får klara oss själva. Sitter ofta och metar, för att få fisk till minken. Badar, är ute hela dagarna.

Brev nr : 14.

Österåsen den 26 juni 1946.                                          Kära Ada !

Tack för ditt brev ! Skall skriva så ni får det här i morron, pennan släpper bläck så det går nästan inte skriva.      Jag ser att ni mår bra, om det nu är säkert ?     Jag mår bra också, ingen temp. Om lördag fick jag timmar redan, från ½11 till 4 så jag har varit uppe  nu i helgen. Jag finge nog kanske full dag, om P.H varit hemma,  men han är borta. han kommer hem till lörda ,få höra vad han säger.       Möjligen får jag förlängning på gasen,. Jag har fått gas idag, som det hördes hade lungan fallit ihop efter  bränningen.

Ni behöver inte komma hit , det är två sängliggare här på salen, å jag har ju liggturer på den här tiden jag har, så det är besvärligt för den delen.   Jag ska åka hem nå tag framöver och hälsa på.

Hej !                     av Johan      Hälsa alla och tacka för breven.

 

Brev från den 23 maj !

Ett brev från den 23 maj, ”har kommit lite fel ” , men tycker ändå att det behöver vara med. Brevet visar hur maktlös Far känner sig, när han inte vet, eller kan påverka det som händer där hemma. Endast genom breven kan han få information Och det kan dröja flera dagar kanske veckor emellan ibland.   Mor känner nog samma. Det finns saker hon gärna velat fråga om, delge Far. Många gånger tolkas saker fel.

Åsen den 23 maj 1946.

Kära Ada        Hej hej !                          Tack för brevet ! Jag ser att du är hemma nu, hoppas att du inte lämnar Hans-I så länge ensam. Du förstår det är ganska riskabelt, du far väl inte till Omsjö ? eller nån annan stans och lämnar Hans så ensam. Det är oansvarligt men det gick ju bra den här gången. kanske du  gått och förkylt dig nu också. Och Hans hade bränt sig ser jag, tänk om det inträffat när du var borta, å tagit värre. Hur går det ? Det kan ju vara risk för blodförgiftning då det var bly och skrot.         Jag blir rent av förbannat då jag tänker på hur Beda är rävaktig å dum, och tycks vara så klok och förståndig . Och du är ju lätt utav dig, så det var väl bara om och men tänker jag. Men då har jag lagt ner behandlingen och rest hem, det är då säkert.

Jag ser att syster varit till er också. Hoppas att inte nå nytt helvete  är förestående. Ni åker nog på fotografering i Nyland tänker jag, hoppsa att det inte finns nå fel på er. Tala om när ni skriver hur det går. ( vad doktorn säger )            Jag åker nog på en bränning. P:H morrade i nå sådant på genomlysningen,Det lär ju inte vara så farligt, men det vet jag att inga småsaker är det. Man måste ju ligga vaken,och de går in med instrumenten på två ställen, men det gör mig snart detsamma om det endast blir stoft kvar av mig.

Vi har haft fint väder nu ett tag, och jag känner mig inte precis sjuk, men åt helvetet  vänt är det ju alltihop. Jag ligger på hallen nu på dagarna .   Bränner han mig före Pingst, då blir det väl säng nån vecka eller 14 dar.  ja man vet ju ingenting förresten, man kan ju lämna in också.        Kosta inte på er nån resa hit det är onödigt, köp nån mat hellre. Ni får höra längre  fram hur det hörs, jag kommer ju att skriva så snart jag får brev hemifrån.

Hälsa Hans och Jan-Ola       av  Johan.

PS.jag skickade ett Morsdagskort till dig. Jag vet inte om det var dumt. Egentligen skulle dt ha varit till min mamma. Men det gör väl ingenting ! DS

 

 

 

Domen…

Det är nu bestämt. Det Far har gått och gruvat sig för, intalat sig  själv, att  han nog inte behöver uppleva detta.  Bränningen. Har sett hur andra patienter både blivit bättre, men också lämnat in, som han sagt i sina brev hem. Skriver ett långt brev hem. Vill förbereda Mor på att det kanske går både ock. Skickar en hälsning till Hans I och Jan- Ola.  Han skriver också ett brev till mig  0ckså. Ett brev som jag  som 7åring inte förstår.

Skriver också i samma brev att han sålt vår fina hund Jack. En känslosam historia för 16 årige Hans-I , som får cykla in till Krånge och överlämna honom till köparen mot 300 kr.

Brev nr :13.

Österåsen den 15 juni 1946.                               Min lilla snälla gumma !

Jag skall börja ett brev idag och fortsätta så småningom.      Jag har fått DOMEN nu.    I dag på genomlysningen, sa han ( PH) att jag skulle brännas på tisdag.. Så när ni läser detta brev , är nog allt klart. Klockan 8 på morronen tar han mig. han var i brännartagen nu, det var flera som skulle brännas. På måndag tar han en, och som sagt på tisdag blir det jag.

Min hemresa fick jag slå ur hågen, men det var jag beredd på. Jag kände mig så pigg så det var ju helt klart naturligt att någonting skulle hända.   Men det har ju aldrig misslyckats förut för honom, så nog går det här bra tänker jag. De är ju de som kommer opp på en vecka.    Efter en bränning blir gasen förlängd till 8 eller 10 dagar.

Måndagmorron den17.

Jag mötte bårvagnen i korridoren kl.½ 9 , då var han klar den som skulle brännas i dag. Han syntes pigg om inte något annat tillstöter.  Om det dröjer nå tag med brev nu, så bli inte orolig. Man måste ligga stilla två till tre dagar efter en bränning.  Kommer du till midsommar, ligger jag nog tänker jag.

Ja så måste jag tala om att jag har sålt Jack, 300 kr. får vi.  Barbis i Krånge  ringde i går och ville köpan. Det var Jonasson – tandläkaren – och flera med. Jag begärde 300 kr. å det fick jag direkt. Han får hämtan när som helst Pengarna fick han lämna dig, eller Hans om det var bara han hemma. kanske han redan tagit den.                              Hur mår ni hemma ?   jag kommer nog kanske inte hem nu på länge, på en månad  eller 1 ½ i bästa fall tänker jag. men som sagt, man vet inget det kan gå ganska fort också.

Hoppas att ni mår bra.  Har Jan-Ola vaxinerats än ?  Det dröjjer sex veckor innan han får vara i beröring med nån lungsjuk. Så jag kan nog inte fara hem förrän sex veckor efter det han vaxinerats.

Kära hälsningar till er alla.                                       av Pappa.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ö  – åsen                    fredag   -46              Snälla Anna-Greta .

Skriver några rader så att ni ser att jag lever, bränningen gick bra och doktorn gick ronden igår. han sa då han såg templistan, dä ä finfint. Jag har ingen temp nu men jag måste nog ligga ett tag till. kanske nästa vecka kommer jag upp.     Ni behöver inte fara hit, fortsätter det här som det börjat kommer jag nog på permis nå tag.       Hälsa mamma att hon ska köpa kläder, både underkläder och dräkt. Tänk inte på att jag ska ha ett öre heller. hans får väl då nått då i stället.  Han får göra som han vill med valpen, han får fråga mamma vad hon vill.

ja hej då för den här gången, jag mår bra. Hälsa Jan-Ola.

Pappa.

Juni månad…

Vi har nu kommit till juni månad. Far har haft permis en helg i slutet av maj. Känner sig lugnare nu, när ha varit hem och fått träffa familjen. Titta till minken och de nya ungarna. Men resan var jobbig. Åkte  från Krånge med Folke Holmkvists droska till Bysjön, både fram och tillbaka. Bysjövägen var som vanligt dålig. Folke var hygglig och tog lite betalt för resan.

Mor och Hans- Ingvar har varit kallad till Nyland för skärmbildsundersökning av lungorna. Den resan blev också dyr, men nödvändig för att se om de var friska.  Snart slutar skolan och då får jag komma hem. Jan- Ola slipper då vara ensam när mamma går i dagsverke eller åker bort.

Brev nr 12.

Bysjö den 7 juni 1946.                              Till snälla pappa !

Ska skriva några rader och lägga tillsammans med paketet. Det gick fort med medicinen. Tänk om du finge sova nu och vara lugnare. Men tag in i ordning som vanligt.

Men du kan aldrig tro vad trött jag var i gårkväll. Adolf Vestberg körde i gårkväll och på morron. Men vi slapp inte upp för berget, så vi blev försenade, så han måste köra till Tågsjöberg.  Men han tog då ingenting för det. Jag menar på morron.  Jag var nog rädd att jag skulle ha nå fel, det kändes gruvsamt att höra resultatet. Skulle vi ha varit sjuka båda två, skulle det ha varit hemskt. Nu ska du krya på dig, så du får vara hemma till vintern.

Vad snäll doktor det var i Nyland. Han frågade vad du mådde och var du var. Jag torde nog få gå här hos doktorn och prova sänkan, men det är väl inte så farligt. Jag känns då inte sjuk.  Vi har satt pären i dag och jag har knogat värre. men jag ska ta det lugnt nu. men än har jag ju många dagsverk kvar, men sen ska jag bara ligga och lata mig. Men tur att Hans är frisk. Vi gick in båda två på samma gång.       ” Jasså sa doktorn är det kanske mor och son ?”    Jaa sa jag , då tog han Hans plåt och sa, den här plåten var fin, han är nog frisk han .    Men, sa han och tog min plåt. Då blev jag nog skakis. Den här plåten visar ingenting heller, men genom att sänkan är så hög och jag var förkyld,, så var det bäst att jag fortsatte med undersökning. Och så om jag blev sämre, skulle jag komma ner igen, skrev han på papperet. Så det gick ju bra alltihopa.

Det var så vackert i Nyland, det var rent roligt att vara ute. Men vi var så slössam. Vi köpte frukt och sånt där, så vi gjorde nog bort mycke pengar. Jag hade rent ånger sjuka i gårkväll. Vi får väl spara in i stället.   Till midsommar  kommer jag ner, om det inte blir något oförutsett.    Hoppas vi får brev i morron från vår snälla pappa.   Vi skulle ju ha fått skicka dig något gott, men då vi ingenting ha.     God natt!                    Hälsningar från oss alla.

din Ada.

(Ä du nå rädd att det blev nånting elände, när du var hem. kanske när man är förkyld tar det värre. Jag är rädd, va  tror du? Fy vad jag är tokig, om nån skulle läsa brevet.)

P.S Hans – Ingvar och ?Petter  är ute i fiskning, de kommer nog inte hem förrän i morron. Kl var 6 när de for. Om tisdag fick de då ingenting, just, bara några gäddor, få se i dag nu. D.S

 

 

Brevsvar …

Far har svårt att komma ur sin depression. För mor är det svårt att gå därhemma och ingenting veta,  om hur han har det .Ingenting kunna göra för honom.  Inte har hon råd att åka och hälsa på, utan att först sparat ihop till resan. Hon går i dagsverke så mycket hon kan, men hålen är många att stoppa igen, och hon är tacksam för det hon får i natura, som mat .mm…

Brev nr 12                                                                      Ö-åsen fredag

Min  kära Ada !

Tack för ditt brev. Jag ska skriva några rader igen. Ja enl. ditt brev tycks ni må bra, det är roligt att höra.Beträffande minken får du göra som du vill,  kan du säljan vore det ju fint.

Gör som du känns vilja i allt förresten.    Utom överansträngning å förkylning, det varnar jag dig för.     Hans- Ingvar får du greja om som du vill.   Skulle ödet ställa så du blir ensam hemma är du fri ock kan fara dit du vill.

I dag kan jag inte skriva. jag måste skriva med sådan återhållsamhet, men skulle jag släppa löst bleve det en hel roman. Jag ska skriva då humöret svängt till ljusare tankar.

Hej då min kära Ada!                               Hälsningar     Johan.

 

Brev igen.                                            österåsen             fredag    kl. 5

Kära Ada !

Jag sänder brev idag igen, men fick inget, men jag skriver några rader ändå. Undra om ni var till Nyland i går  och hur det lät ? Det var så hemskt styggt väder så kanske ni var hemma. Och vad ni skulle bli blöt och frysa. Skulle ni förkyla er tro ?  Jag mår bättre nu i magen. De tog mag prov  på mig men fann inget fel. Ska jag inte ha brev i morrn tro ? Tala om allt och säg sanningen hur ni mår De tog sänka på mig i dag den var på 3 nu också.

Har vi kort på Jack så skicka det. han tänker köpa hunden som det hörs. Men han vill gärna se ett kort på honom.    Jag hoppas att ni är friska, och hälsar så mycket till er alla

Pappa.

Sömlös och ångerfull…

Nu börjar far känna hemlängtan. Han otrivs och sover dåligt och kanske inte svarar så snällt på breven hemifrån. Kanske känner han att han tappar greppet och ansvaret om det som händer där hemma.  De har i ett brev berättat att de haft besök från Krånge.    Slöjdläraren för snickarkursen Oskar Styf, och  ägaren av Snickerifabriken i Krånge,  Ivar Näsholm kom en dag . De kom för att erbjuda Hans -Ingvar en  lärlingsutbildning på Näsholms snickerifabrik.            Mor klagar ofta i breven, över att hon inte orkar, eller vet vad hon ska göra med minken…

Brev nr : 11                                                      Ö – åsen fredag

Min ömt älskade Ada !

Undra hur ni mår hemma ? Jag drömmer så tokigt de stunder jag sover om nätterna, ninkan väl inte vara sjuka? Det är så regnigt och kallt jämt och jag känner mig som en dåre.

Inte hade jag sagt ifrån att Hans inte  fick börja i Krånge. Så även minken visst fick du sälja om det går, annars måste du pälsa, men det är ju långt till pälsningstiden. Om inget särskildt  inträffar är jag väl hemma då. Men kanske då är du sjuk.  Jag har 10 dar på gasen, får se nästa fyllning om jag får förlängning, jag tänker begära permis den 24 , den lördag jag tar gas härnäst. Det känns en evighet dit, men hur ska man göra.  Jag otrivs nu, och och längtar endast till dig min lilla kära gumma.

Hälsa Hans och barnen så hjärtilgt. Kanske jag får permis innan du kommer vi väntar och se.

Kära hälsningar            din Johan.

Brev till Hans -Ingvar.

Nu har två månader gått sedan far blev inlagd på Österåsen. Någon permis har han inte fått än, De funderingar, oro och frågor  till far, som Hans-Ingvar bär på, skriver han ner i sina brev och skickar till honom . Han hoppas på svar, men det dröjer mellan breven och mor kan inte alltid svara på hans frågor. I dag kom det ett brev.

Far vill sälja älghunden Jack. Hans Ingvar som har honom med sig varje dag, när han går i skogen blir orolig, undrar,   Varför   ?

Brev nr 10.

Österåsen den21 /maj 1946-

Hej Hans !

I dag har jag varit på undersökning och det hördes ju bra. Det var underläkaren som undersökte mig, Han sa att det hördes bra. Vänstra lungan var det inget fel på, det var endast nå små förkalkningar som jag haft sedan barndomen, som plåten visade, och den högra hade fallit ihop så kavern var sammanpressad. Så det är väl frågan om att fortsätta med gas tills den läkt. Inga basiller hitta de nu heller, men han nämnde om att odla i 6 veckor. Jag tror att de söker i sex veckor dagligen, magpumpning brukar utföras 3 dagar å rad, för att utröna om det finns baciller där, sådant är odling de kallar.          Jag frågade om jag skulle brännas, men han var inte säker, vi får se längre fram sa han.  Det kan gå bra utan bränning sa han, ligger karven ihop fullständigt behöver vi inte bränna, sa han.

så fortsätter de bara som det börjat så går det kanske bra. Det blir ju sommar också så man behöver väl inte möta nå stora risker för förkylning. Men man vågar ingenting förutsäga, ödet bestämmer själv.

Ja vad säjer du om jag får sälja ”Jack”? Det ligger en sotare här som tror han vet om en köpare. Han skulle skriva idag och fråga, så vi får väl se hur det går, jag begärde 3oo kr.

Hoppas att ni mår bra allihopa.   Hälsningar till er alla hemma

Johan

Åter hemma…

Efter en lång och tröttande resa är mor hemma igen. Hans -Ingvar har varit duktig och skött  om hemma. Både minken och hunden Jack har fått mat och passning. Några timmars arbete i skogen har han också hunnit med. Nu vill han veta allt om hur pappa har det. Jodå han mådde ganska bra. Hade gått upp i vikt. Får gas flera gånger i veckan, men får vara uppe några timmar varje dag. Jag tycker han såg blek ut, men jag är glad över att ha varit dit. Nu när jag vet hur det ser ut på Österåsen,  och sett hur han mår,känner jag mig lugnare.

Brev.nr 9   Österåsen den14 /5 1946           Hej,hej ! Jag ska skriva några rader till er allihopa nu också på en gång.  Tack för brevet Hans ! jag ser att du har jagat lite också. Men va lite minkungar ni fick, men det är väl litegrann i alla fall. Jo mamma var hit igår, och det var för roligt. Jag kan nog komma kilande jag också nå tag framöver. Behöver jag inte brännas då kommer jag kanske till pingst. Men inte om jag måste brännas, mamma kan väl komma hit i stället då å hälsa på mig.                                                                                                    Hej, lilla snälla mamma,       jag känner mig lite lugnare idag. Underläkaren har gått rond så jag frågade honom hur plåten visade. Ja det kan jag tala om sa han, Plåten var fin,  lungan har lagt ihop sig så det syns bara en svag skugga av karven (såret), å den vänstra är det inget fel på, så vi hoppas att det försvinner så småningom. Då frågade jag om sammanväxningarna ? Jo lite sa han. Kanske till sist så behöver jag inte brännas. Men i vilket fall så går ju bränningen också. De bränner nån för varje dag och ingen har dött utav det, eller misslyckats. Så det går väl för mig också. Han som brändes i går du minns. Jag var och hälsa på, han mår bra och långre mellan gasen fick han.               Vad rädd jag var att du inte skulle hinna tåget, dom berättade att tåget gick 20 i 7.  Å du vet nu är jag nästan som farmor orolig. Men kl. var ju inte 6 så nog torde du hinna. Men vad glad jag blev när jag såg hur frisk du syntes å snäll som vanligt.

Hej, Jan Ola !     Du växer väl och blir så stor så jag känner väl inte igen dig då jag kommer hem. Du äter väl bra så blir du stor.    Ja hej då  å må bra . Hälsningar till er alla

Johan.

PS. Gick resan bra ? Förkylde du dig i går, svara på det. Det pratas så det går inte att skriva DS.