månadsarkiv: maj 2014

Epilog …

Far fick resdag den14 sept 1946. men med regelbundna resor tillbaka till Österåsen för påfyllning av gas.  I början2 ggr. månaden. En ny medicin hade forskats fram av en dansk läkare vid namn Jörgen Lehman 1898 –1989. Medicinen gick under namnet PAS , Paraaminosalisylsyra. Medicinen började provas på patienter med lungsot år 1946. Far var en av dessa patienter, som hade turen att få testa  PAS, med ett gott resultat. Den 7 juli 1950 fick han sluta med resorna till Österåsen för att ”ta gas”.      Far dog 1994 -92 år gammal.

Med stöd av breven, mors anteckningar och mina minnen, har jag försökt återge hur ett livsöde kan drabba en ung fam.  för resten av livet.

Holafors i maj 2014.                       Annagreta Eriksson Häggkvist.

Sista brevet …

Far är rådvill över hur han ska göra. Ska han våga begära resdag. År han så pigg att han kan vara hemma nu och resa in bara för att ta gas …

Brev nr :22.                           9 sept       1946

Min lilla älskade gubbe.

Tack för ditt brev, ser att du inte fick 14 dagar på gasen. Du undrar vad du ska göra, om du ska begära resdag ? ja tror du inte det, du känner väl vad som är bäst.  Tycker du att du mår bättre hemma, men känns du kunna vara över en fyllning till, så nog torde det gå. För inte för att jag lider, nu blir det ju bärplockning, så nu borde det gå bättre, och så kommer ju barna hem. kommer du till lörda, så kan ju inte jag fara ner, men kanske om 10 dagar till, då kanske jag kan komma. Då har väl Adolf fått igen bilen, men du ska göra som du känner  är bäst.  Jag blir väl borta i skogen nu ett tag så då måste du vara ensam hemma, men nog skulle det vara roligt om du hade kaffepannan varm då jag kom hem. Nu till veckan har jag posten, så då måste jag till Östansjö 3 dagar.  Jag började plocka bär om torsdag. Har plockat 55 kg. så bara det blir en krona så, de betalar 65 öre nu säger dom.

Ja igår for de ju på älgjakt , hoppas de blir utan, men de har ett fint väder.  Ja inte har vi hört någon som vill köpa minken, vi torde nog få vänta. Jag är så rådlös för dessa djur.  Jag undrar hur du mår just nu, och vad du tänker på. Förra söndan var du hemma, och jag tycker det känns som en månad sen du for. Undrar om du får sova nånting?   Ja nog är det roligt att vara i lag, minns du på botten? Men vill du vara ut tiden, jag menar tills de ger dig resdag, så nog får du,  det  blir  väl  inte så länge.    I morrn ska jag plocka 20 kilo, det finns så mycke  bär på Klimbärsmyra.  Men jag går och tänker på allt möjligt. jag var rent rädd att öppna ditt brev, jag hade inbillat mig att du blivit sämre, så jag blev så glad att ingenting hade hänt.      Hans har gått i skogen idag, men ingenting fått. I kväll kom Axel Danielsson från Gärdselet hit. Det har ingen varit hit sen tisdag, och tills i gårkväll, då var Sverres hit. Men idag har det varit hit några stycken, Signe V m.fl.  jag trodde jag skulle kunna skicka dig en 10.a, men det går inte, jag är för dålig att hantera pengar.

Kära hälsningar från din kära Ada.

Ev. resdag …

När vi kom hem från skolan, satt Far på skolhemmet och väntade på oss. Han hade varit hem på några dagars permis.  Nu fick vi följa med på byn, gå på konditori och få saft och bulle. Det kändes konstigt , Far var finklädd och på väg till Österåsen igen. Jag frågade, när får du komma hem på riktigt? Det blir nog snart ,svarade han . Ja då blir nog Mor glad, vi får också åka hem snart på bär – pär och skurlov.

Brev nr : 21 .               österåsen  den 8/9  46.

Min lilla snälla Ada !

Jag ska skriva några rader så du får höra hur det låter. Ja inge vatten hade jag, Jag frågade om det blev 14 dagar nu ?     Erikson vill fara hem nu snart , sa han      Jaa sa jag. Vänta  få se sa han, ni har nyss varit hem, ja ni får 10 dar medan ni är här, sa han.  Så var jag på undersökning hos underläkaren, å han sa att allt var bra.  Jag får väl snart åka hem, sa jag ? ja fram i den här månaden sa han .    Nu går jag och tänker på, om jag ska gå in till P:H. och begära resdag, så resdagen är klar när jag får nästa fyllning. Hur tror du ? jag är ju rädd att du har det för långsamt å svårt så du blir sjuk. Du äter väl ingenting å kanske går och fryser i bärskog.

Jag var i sällskap med Elvy, hon reste ner nu. Annagreta och Jan-Ola mötte jag också. Jag tyckte Jan-Ola syntes inge vidare frisk, fast han sa  att han var kry. Signe ljög att dom hade vaccinerat sig, dom hade aldrig varit dit heller. Jag mötte  Tant Judith så jag sa ifrån att dom fick absolut inte vaccinera sig, nu då de har öppna sår på benen. Å det höll hon med på att det kunde ju bli farligt.   Ja nu har jag just inge mer att  skriva om, så jag slutar.     Hoppas så innerligt att du får vara frisk min egen snälla Ada.

De käraste hälsningar från din gubbe.

Säg till Hans att han klär sig.  Jag mötte honom på byn, han hade ju bara skjortan. Säg att han tar på sig blus eller tröja , när han går ärenden på byn.

 

Bekymmer —

Jag tänker ofta på Mor och undrar hur hon har det. Om hon är ledsen nu när hon är ensam. Vem metar fisk till minken,  och hjälper till hemma,nu när vi är här på skolhemmet ?   Hoppas Far snart får åka hem.

Brev nr :20             Söndagkväll                                 kl. 9.

Snälla gubben min !

Tack för brevet ! Jag ska skriva nå rader och skicka med Hans i morron.     Ja igår hade vi främmande,  storgöbba i Krånge var hit. Det var Sven Edin, Norlen, och Moström, och nu  ska vi få målat och färdigt. De skulle fråga Gustaf Gustafsson, så kanske det blir han, annars blir det väl någon annan. De var hövliga och hördes gå så bra allting. Kaminer skulle köpas, och riktigt skulle det bli.

Ja om du finge komma hem, det skulle då bli roligt, hoppas du får 14 dagar på gasen. jag hoppas inte behöva vara ensam så länge. Nu väntar jag dig för farligt, om denna vecka vore slut    Har du pengar så du tar dig hem ?  Du förstår jag är alldeles black, annars skulle jag ha skickat dig en slant.

Jag har ingenting hört från mormor, hoppas hon är bättre. Det var besvärligt att hon blev sjuk och inte kan jag fara dit och hjälpa henne heller.   Får jag låna en cykel , tänker jag fara fram en dag den här veckan.   Jag känner mig kry bara orolig  och så längtar jag efter dig, min lilla snälla gubbe.  Tänk när du kommer hem, va roligt.  Det blev så tomt efter barna.  Kommer du ihåg att Jan-Ola fyller 7 år på lördag. Då måste du skicka honom ett kort.  Jag tror jag måste  köpa ett munspel, om det finns, och skicka dit.

Ja Hans tänker åka  halv 7 i morronbitti, så i morronkväll ska det vara tomt  och underligt .  Det är första natten som jag är ensam, sen jag kom till Bysjön.   Hu va ruskigt, men det blir väl inte så länge. Jag ska väl inte vara sämre än de andra heller.    God natt hoppas du får sova.

Hälsningar från din Ada.

Resdag …

Nu är Far otålig, att få resdag betyder att få åka hem. Bli utskriven, men med jämna mellanrum  åka tillbaka på Österåsen för att få gas. Han förstår att Mor går därhemma och längtar efter honom, att få dela både bekymmer och glädje med…

Brev nr .19.                                                   19  Aug.      – 46

Min ömt älskade Ada !

Hjärtligt tack för ditt brev!  ja nu är du väl ensam, men vi ska hoppas på det bästa. Till lördag  kommer jag nog tänker jag. Om inget annat oförutsett inträffar, men det kan jag väl inte tro. Du är väl frisk ?  Men att mormor blev sjuk, hoppas att  det var lindrigt, då kan hon komma opp igen. jag har inte skrivit till henne än, men jag ska skriva några rader. Det är så svårt att få vara ifred å samla sig, så det går nästan inte att skriva.  jag mår i alla fall bra, får höra till lörda om han ökar  eller förlänger tiden på gas. Tror du inte jag får resdag då ?     Jag är rädd att du tar för stor skada av att vara ensam. Du äter väl ingenting och missköter dig. Men försök å ät å vila nu, å förkyl dig inte. Posten går snart så jag slutar.

De käraste hälsningar, av din Johan.

Augusti månad …

Nu är sommarlovet slut. Jan- Ola och jag  bor nu på skolhemmet. jan- Ola börjar första klass och jag min tredje. Det känns konstigt att lämna mor ensam hemma, Hans -i  har fått börja arbeta på snickeriet, så han bor också i Krånge. Far har varit hem på permis två ggr. i sommar, kanske får han komma hem nu på riktigt…

Brev nr : 18.                      onsdagkväll i aug.                        1946.

Min kära gubbe !

Tack för brevet, ja nu är jag ensam, vad det är hemskt. tyst som i graven. Du kan aldrig tro vad glad jag blir om du får komma hem. Får du 14 dar på gasen till lördag, så fråga om du får resdag. Säg att alla barn är borta , så det är ingen risk för dom, men ställ så du har gratis skjuts , när du far och ta gas. Ja tänk om det var lördag så vi finge höra.

Jag ska försöka låna en cykel, och fara till Krånge på fredag. Undra just hur Jan – Ola mår och hur det går för Hans. Har ingenting hört från från Krånge ,  så mormor torde  nog vara på bättringsvägen.    I dag har jag varit i bärskog , annars torde jag nog ha farit i morron. Ja kanske det är sista brevet jag skriver till Österåsen, kanske det. men du kommer väl hem på 10 dagars permis i alla fall ? Det är bara tre veckor sen du for, och jag tycker det är en evighet.

Ja nog klarade vi oss sist du var hem ( du förstår ) så nu är det att börja igen, och sen gruva.    Tänk om det vore lördag,  men jag har dåligt med mat som vanligt, men vi köper väl oss mjölk.   Och minken är ett besvärligt stycke, och ingenting hör jag från Gottfrid, det blir nog ingen affär.

Gonatt med dig, hoppas du får sova. Jag sover bra, men jag knogar så jag är så trött.  Många hälsningar från din…

dåliga käring.

 

Mor förkyld…

Nu har mor blivit sjuk. hon är förkyld och har feber. Hon har arbetat både hos Adolf Vestbergs och på Lappåsen. Hos Fritjof Vallgrens har hon tvättat kläder, nästan varje dag. Greta farmor  hos dom, är sängliggande och det behöver tvättas varje dag, säger Mor. Så vi har fått klara oss själva. Fiskat varje dag till minken och hämtat postväskorna. Hon vill tjäna pengar, så hon har till kläder åt oss nu när vi börjar skolan, säger hon. I dag hade vi brev från far igen,

Brev nr . 17.                                 Österåsen  juli  1946

Min kära Ada !

Hjärtligt tack för brevet !  Men så hemskt att du varit sjuk, och kanske är  sjuk ännu ? Men jag ringde nu kl. 3 för att höra hur du mådde. Elin Eriksson svarade och hon visste ingenting, men hon sa att Hans var på Eden på bal i natt å då kan du väl inte vara dödssjuk nu. Jag kan inte tro att du släpper iväg honom, å du ligger i 40 gr feber. Så ska du inte göra. Elin sa, om hon nu talade sant, att hon hade frågat hur ni mådde, å han hade sagt att ni mådde bra.  Men de där får man ju tvivla på, kanske hon ville trösta mig. Men ge tusan i Greta och hennes trasor. Jag sa ju det när jag var hemma, men kanske nu var du och gjorde en tabbe för framtiden ändå ?   Du får absolut inte anstränga dig, å har du feber försök och ligg tills du blir feberfri.

Det är en som har dragspel här på salen, och nu börjar han och spela och sjunga ,  så nu går det inte att skriva. Jag mår bra, hoppas du gör det också lilla mamma. Skriv snart och tala om allt i sanning. Då det gått några veckor kommer jag  kanske om inget annat händer, som vi nu inte vet.

ja åjö för idag ,å många kära hälsningar från,      din egen Johan

Jag glömde hälsa till er i telefon, men jag är ju nervös som vanligt förstås.

 

Hemlängtan…

Nu har nog Far svår hemlängtan.  Lärarinna kom med bud från far ,  han ville att Mor skulle gå ner  i byn, till Vestbergs på lördag. Han skulle då ringa på bytelefon, så dom fick prata med varandra.

Brev nr :  17.                      Lördag kl.½7

Min älskade Ada.

Hjärtligt tack för ditt långa brev ! men du får inte bli arg på mig för att jag inte kunde ringa. Du förstår telefon är öppen endast mellan 3 – 4 på eftermiddan, helgdagar nämligen. Annars på vardagar är den öppen till 5 tror jag. Du förstår jag var så glad för att vi skulle få träffas i telefon. Och då jag kom dit var det stängt. Men det kändes för besvärligt , då jag visste att du stod och väntade på att jag skulle ringa, men det var ju ingenting att göra.

Ja i alla fall hoppas jag att du mår bra, men akta dig för förkylningar. Då man har sänka är man särskilt ömtålig. jag mår bra, men det börjar bli så ruskigt här nu, Så får jag 14 dagar på gas åker jag hem. Det dog 2 stycken i veckan här. En flicka från Ramsele och Nudendoff dog.  Nu går det influensa här, det är många som fått säng,  Vålstrand på min sal ligger i 40 gr.temp. bara om jag klarar mig, jag hade lite snuva för ett par dar sen, å det är inte fritt ännu. Men jag har ingen temp, och inte känns jag sjuk heller, så jag hoppas det går bra.

Men som sagt, får jag 14 dagar på gas åker jag hem, om jag får nämligen. Dahlstedt är borta än men han kommer den 18de sägs det. Blir jag kvar då, får jag besök av dig ser jag , det skulle vara roligt. Jag ser att Hans fått plats, och det kan ju vara bra.      Undrar om du får sälja minken ? Men jag tror att Gottfrid är för snål och rädd.                Ja tänk om vi finge komma ilag snart och jag inte behövde återvända , å även du finge vara frisk.  Jag tyckte det var bra att du köpte dig en kappa!

Måndagsmorron…          Jag är kry 36,2 i temp.  Hoppas att även du är kry,  och att jag får fara hem å smeka dig och mycket mera.

Hej min  lilla gumma för den här gången, Hälsa barnen så mycket. ( Gå ej och förkyl dig )

 

”Permis”

Far har varit hemma på permis en gång i sommar. Jag frågar Mor vad permis är för något,och liggare, uppgångare, liggtid, ligga på hallen och andra konstiga ord Far skriver i sina brev hem… Hon  svarar / jo permis är när Far blivit så pass kry efter gasen, som han får i sin sjuka lunga, och är feberfri,  så får han gå uppe med bara liggtid, och att tiden mellan gasningarna blir längre…  Då kan han få permis och åka hem några dar…                                  Ja men bränningen då ? Va ä det ?   Joo.  P:H har bränt bort den sjuka delen av lungan. och nu måste den fyllas med gas igen. Och då måste han stanna länge än, innan han får permis igen. Hinner vi inte träffa Far mer innan skolan börjar ?    Nä det tror jag inte, svarar Mor.

Sätter mig ner på kökssoffan och tänker efter. Visst var det roligt att träffa far. Men det blev så konstigt, vi fick inte krama honom. Han hade eget porslin och bestick, som vi inte fick röra. Egen tvål och handduk. Han kändes främmande, på något vis, jag hade inte träffat honom sen jullovet. När han skulle åka tillbaka, fick Jan- Ola och jag springa ner till Vestbergs och be dom ringa på bytelefon efter en droska till Far. Snart åker jag tillbaka på skolhemmet, Jan Ola ska också börja skolan i höst. Så när Far får permis nästa gång är vi inte hemma.

Jag ska skriva ett brev till  Pappa.

Söndagen den 21/7

brev till Pappa.

brev till Pappa.

1946.

Snälla rara pappa.              Jag ska skriva några rader till dig och fråga hur du mår. Ja nu  har vi inte så länge tills vi far på skolan och då måste mamma vara ensam – Och det tänker jag att hon inte tycker det är roligt.  jag hade just ingenting att skriva om. jag tänker du förstår nog inte vad jag skriver.     jag har ingenting mer att skriva om, så jag tror att jag måste sluta för i dag.

Hälsningar Anna – Greta

.

 

 

Högsommar – värme…

Vi är nu mitt i  månaden juli. Högsommar värmen gör oss barn glada och bekymmerslösa. Visst ser vi att mor är ledsen och trött ibland.  Förstår ändå inte riktigt hur hon plågas av svåra tankar ibland. Tankar på framtiden, oron över Far, kommer han att klara av sin sjukdom. Eller kommer lungsoten att ta honom ifrån henne ?             Lungsoten som tagit hans far och syskon ….

Brev nr :17.

Söndag kl.  4.     Till min kära gumma !

Hjärtligt tack för brevet. men jag ser att du mår inte bra. Och va besvärligt att du är orolig, men ta det lugnt min lilla vän så känner du dig genast starkare.             Jag vet och förstår att du behöver min tröst, för det gör jag även.   Jag tänkte dröja med permis tills om 14 dar, men får jag permis nu på onsdag åker jag hem till dig och barnen.                               jag har fått 10 dagar på gasen, så på onsdag ska jag ha gas. Å får jag då permis, kommer jag på kvällen, hoppas det.

Det är söndag i dag, vi har haft förvisning av en trollkonstnär, musik, och en som gjorde ”vigder”. men jag hade inge roligt av det. Mina tankar var ju som du förstår hos dig.  Jag hade nyss fått ditt brev.         Likt var det förra söndan.  Då hade alla uppegångare utflykt till Näsåker å Nämforsen.  Men jag kände inge roligt av att resa, så jag var kvar här, endast hem vill jag resa. Va hemskt fint väder vi haft ett tag, nu blir det väl regn om jag kommer, men det gör ingenting, huvudsaken jag får permis och får komma hem ett  tag.      Ja nu är det liggtur så jag slutar för idag kl. är 4.40.   Hälsa Hans och tacka för brevet, jag hinner nog inte skriva till honom om jag kommer på onsdagkväll.

Goddag igen !      Nu har vi måndag kl 3.

jag mår bra, men längtar hem, hoppas jag får permis. Undra hur du mår ?  Du har nog kanske lite temp än , men hoppas  du blir kry igen.     Nu tycks det börja regna igen, men det är åskskurar så kanske det blir inte så falit.

Men  spöregnar det oavbrutet då slapp nog inte jag  härifrån kanske. Ja vi får se hur det går.                                                                                                                    Hälsa alla hemma,     och de käraste hälsningar till min lilla snälla käring.

av Johan